W kuchni fanowsko, amatorsko i entuzjastycznie.
Blog > Komentarze do wpisu

Risotto nazbierane

W celu wzmożenia własnej kreatywności i pracowitości wyjechałam na parę dni poza Kraków w miejsce, gdzie można łazić po łąkach i gdzie da się, skuteczniej niż w moim rodzinnym miasteczku (o Krakowie nie mówiąc), zbierać grzyby. W efekcie przyszłam ze spaceru z siatką grzybów, miseczką ostatnich w tym roku już borówek brusznic, pudełeczkiem pełnym dość wcześnie zebranej, acz wyraźnie już dojrzałej tarniny, torebką świeżej łąkowej zieleniny i wiaderkiem jeżyn.  Z części tego wszystkiego - oraz z dość przypadkowych rzeczy przywiezionych ze sobą z domu, jak półsłodkie wino, powstał niniejszy improwizowany obiad.


część dzisiejszych zbiorów
Risotto z podgrzybkami, kurkami oraz liśćmi poziomki i świeżym szczawiem, garnirowane rydzami smażonymi na maśle


1 torebka ryżu do risotta
1 literatka białego wina, tu: półsłodkiego
1 szklanka bulionu z kostki
4 świeże podgrzybki
garść świeżych kurek
2-3 świeże rydze
1 młoda cebulka z natką
spora garść świeżych liści szczawiu
mała garstka liści poziomek
łyżeczka kwiatów oregano
garść borówek brusznic
łyżka oliwy
łyżka plus łyżeczka masła
łyżka serka typu Bieluch albo podobnego
pieprz i sól do smaku

Grzyby oczyścić. Podgrzybki pokroić drobno razem z nóżkami. Kurki zostawić w całości, tylko największe przekroić na połówki. Rydze (większe) pokroić na ćwiartki, mniejsze na połówki.
Cebulkę pokroić – osobno białą, osobno zieloną część. Białą część cebulki lekko podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone podgrzybki, dusić 10’. W tym czasie na łyżce masła podsmażyć ryż, aż zmieni kolor. Podlać winem, czekać, aż się wchłonie. Następnie wrzucić kurki i od tej pory dusić mieszając i podlewając bulionem. Po 10’ wrzucić liście szczawiu, porwane, oraz pokrojone drobno liście poziomek, a także brusznice, zieloną cebulkę i kwiaty oregano. Dusić razem, aż ryż będzie niemal-miękki, al dente.
W tzw. międzyczasie usmażyć na pozostałym maśle rydze. Rydze wyjąć, do masła na patelni kapnąć wody, zagotować i dodać do risotta zamiast ostatniej porcji bulionu.
Kiedy ryż będzie w konsystencji, jaką lubimy, dodać łyżkę serka typu Bieluch, wmieszać. Doprawić pieprzem, ewentualnie solą. Podawać garnirowane smażonymi rydzami.

Na deser było oszukane tiramisu: biszkopty nasączone herbatą zaparzoną z listkami macierzanki piaskowej, na to serek kanapkowy wymieszany z rozgniecionymi widelcem trzema małymi, obranymi ze skórki brzoskwiniami, a na górę warstwa jeżyn ozdobionych kwiatami macierzanki i oregano.



sobota, 17 września 2016, ninedin

Polecane wpisy